Jeg sætter min hjelm, som jeg vil…?

by | May 31, 2017 | Cykelhjelme, Neuropsykologi | 0 comments

I morges, da jeg cyklede på arbejde, var jeg vidne til en ulykke. Et barn, der skulle ud af en bil, åbnede bildøren lige ud i en cyklist – en teenager på vej til skole. Han fløj ud over styret og landede på sin skulder, men heldigvis slog han ikke hovedet, han havde nemlig cykelhjelm på. Jeg og et par andre kom ham til hjælp og fik ringet til hans familie, som kunne køre ham på skadestuen. Da jeg cyklede videre (meget opmærksom på de parkerede biler!), tænkte jeg videre på cykelhjelme.

Det er ikke usædvanligt at se børn og unge cykle rundt med hjelmen på styret eller i cykelkurven. Det kan også være forældre, som troligt har givet deres børn hjelm på, men som selv cykler rundt uden. Når jeg taler med folk i min omgangskreds, som ikke kører med hjelm, forklarer de, at de altid kører forsigtigt, at de kun skal cykle en kort distance, eller at det ser dumt ud.
Mads Christensen (kendt som ’Blærerøven’) var i medierne i starten af året, da han i Godmorgen Danmark udtalte, at efter 8 års alderen behøver børn ikke at have hjelm på, og at man i øvrigt ligner en idiot med hjelm på.

Cykelhjelme mindsker risikoen for hjerneskader

Fakta er, at cykelhjelm reducerer risikoen for hovedskader med 63-88% http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5569485/Nu-er-det-dokumenteret-Cykelhjelme-virker

Jeg kører altid med hjelm, og jeg ser det som min pligt som fagperson at forsøge at påvirke så mange som muligt til også at køre med hjelm. I mit arbejde som neuropsykolog møder jeg jævnligt mennesker, som har været involveret i cykelulykker. Deres hårde arbejde med genoptræningen imponerer mig til stadighed, og det er slående for mig, at dem der kommer op på cyklen igen, de kører ALTID med hjelm.
Hvis man har været i et uheld og oplevet smerterne og den hårde genoptræning, både fysisk, kognitivt og psykologisk, så er man ligeglad med, om håret bliver fladt af en hjelm, og man ved, at mange uheld sker, uden at man selv var skyld i det – som den unge dreng, jeg så i morges. At man selv kører forsigtigt og overholder færdselsreglerne er selvfølgelig fint, men ikke en gyldig grund til at droppe hjelmen.

Forældre er rollemodeller

Til de forældre, som giver deres børn cykelhjelm på, men som selv kører uden, har jeg lyst til at spørge: hvem skal passe dit barn, hvis du kommer ud for en ulykke? Barnet slipper nok uden alvorlige hovedskader, men det gør du ikke selv nødvendigvis. Det er et provokerende spørgsmål for mange, men jeg kan virkelig ikke forstå, at man kører uden hjelm. For mig svarer det til at køre i bil uden sikkerhedssele.
Rådet for Sikker trafik har sammen med Trygfonden lavet en undersøgelse, der viser, at de voksnes adfærd i trafikken er afgørende for børnenes adfærd – både nu og senere i deres liv. Forældrene er rollemodeller for deres børn, og der er risiko for, at børnene kommer til at forbinde cykelhjelmen med noget barnligt, hvis forældrene kører uden hjelm. Det vil betyde, at børnene hurtigst muligt vil af med hjelmen for at føle sig store og på vej mod voksenlivet. Hvis man gerne vil have, at ens barn skal fortsætte med hjelmen og reducere deres risiko for alvorlige hovedskader med op til 75 %, så er man altså selv nødt til at gå forrest. Se mere på https://www.sikkertrafik.dk/boern-unge/til-foraeldre

Hvordan skal hjelmen sidde

Det er selvfølgelig afgørende, at hjelmen sidder rigtigt på hovedet. Hvis den sidder for langt tilbage (hvilket ses meget tit), for langt fremme (mindre almindeligt), er for løs om hagen eller (gys!) slet ikke er spændt under hagen – så er det falsk sikkerhed. Brug disse råd:

  • Den skal sidde lige på hovedet – eller for langt ned i nakken eller panden
  • Der skal være to fingres afstand mellem dine øjenbryn og kanten af cykelhjelmen
  • Spænderne skal sidde lige under øret
  • Hjelmen skal være strammet i nakken, så den ikke rutsjer rundt på hovedet
  • Hjelmen skal være strammet under hagen, så den sidder til uden at sidde ubehageligt

Vælg den rigtige hjelm

Cykelhjelme fås i alverdens farver, former og prisklasser. Forbrugerrådet Tænk laver jævnligt tests af hjelme (sidste gang i 2014), hvor de tester komfort, sikkerhed med mere. Generelt kan man tænke i følgende punkter, når man skal vælge den rigtige hjelm:

  • Ventilation: hvor mange ventilationshuller er der i hjelmen? Få ventilationshuller betyder varmere hjelm – det er især besværligt om sommeren. Mange skaterhjelme har mindre ventilation end sports-, eller cityhjelme (som almindelige cykelhjelme kaldes)
  • Kan hjelmen justeres? Nogle hjelme kan både justeres i nakken og med spænder under ørerne – det kan være en god idé, især hvis du kører med hue om vinteren, da du så kan spænde hjelmen lidt ud.
  • Føles den rar at have på? Prøv den altid i butikken, så du ikke ender med en hjelm, som du ikke kan lide at have på
  • Vælg en cykelhjelm, som er CE-mærket med godkendelsesnummer EN 1078, så er du sikker på, at hjelmen opfylder de europæiske krav til cykelhjelme.

Hvis man ikke kører med cykelhjelm, fordi man er enig med Mads Christensen, så kan man overveje en ’airbag-cykelhjelm’ (Høvding). Den er dyr, men effektiv. Den virker ved at man har en krave rundt om halsen. Hvis man falder på cyklen, puster airbaggen sig ud med lynets hast, så man ikke slår hovedet. I mit næste blogindlæg tester jeg en Høvding og giver en anmeldelse af min oplevelse.

Flere tal http://www.trafiksikkerhedsforskning.dtu.dk/Arkiv/Nr-34/Metaanalyse-effekt-af-cykelhjelm

Spread the love

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.