Få hjælp til at leve et vitalt liv med ACT

I tirsdags holdt jeg et webinar i Hjernerystelsesforeningen for 85 mennesker om ACT (acceptance and commitment therapy), og der har været stor interesse efterfølgende. Derfor tænkte jeg, at dagens blogindlæg skulle handle om, hvad ACT er. (hvis du er medlem af hjernerystelsesforeningen, kan du snart se webinaret på deres hjemmeside).

ACT er en terapiform, hvor man lærer at opdage de automatiske tanker, tage stilling til om man vil bruge tid og energi på dem, og give slip på dem, hvis man ikke vil. Det er en kognitiv terapiform, hvis virkning er dokumenteret i forskning. 

Du kender måske det, at man pludselig opdager, at man har tænkt på noget i lang tid, og at i den tid har man slet ikke været til stede og nærværende med det, man lavede? Eller at man er sammen med nogen, man holder af, men tankerne tager hele tiden en stor del af ens opmærksomhed? Jeg ved i hvert fald, at det sker for mig fra tid til anden. 

Gennem ACT kan man lære, at man ikke er sine tanker, men at man derimod er den, der tænker på sine tanker. Man skelner mellem tanken (som kan indeholde alt muligt) og så tænkeren (dig). Det er nemlig ikke alle tanker, du behøver at tænke videre på. Du kan i stedet, gennem ACT, få nye færdigheder til at beslutte, hvad du egentlig selv vil bruge din opmærksomhed på. Nogle gange er tanker nemlig konstruktive og brugbare for dit liv og andre gange er de ikke. 

Hvem kan bruge ACT og hvordan?

Hvem kan så bruge ACT? Det kan du, hvis du: 

 • Har angst eller ængstelighed 
 • Har depression eller nedtrykthed
 • Har mange bekymringer 
 • Har ubehagelige tanker efter en ulykke eller uheld 
 • Har bekymringstanker efter en hjernerystelse eller andet sygdom 
 • Har svære tanker efter et dødsfald 
 • Har søvnbesvær 
 • Har bekymringstendens
 • Overtænker eller har tankemylder 

Her er 3 ting, du selv kan prøve: 

 • Mindfulness (her lærer du at blive opmærksom på dine tanker og vende opmærksomheden tilbage til et fokus, du selv vælger)
 • Lav en lille pindefigur med tomme tankebobler ud fra. Træd tilbage fra dine tanker og observer dem. Tankerne skriver du ned i tankeboblerne.
 • Forestil dig, at du står foran et lille vandløb med en bunke blade fra et træ ved siden af. Observer dine tanker, når du opdager en tanke, sætter du tanken på et blad, som du sætter ud i vandløbet. Denne lille øvelse er særligt brugbar, hvis du har tankemylder, når du skal sove.

Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du altid skrive til mig her på hjemmesiden ( →  praktiske oplysninger→ kontakt)  eller på min mail: anja[snabela]neuropsykolog.nu

Jeg har, udover at være autoriseret psykolog, en 2-årig efteruddannelse i ACT (2020-2022) og elsker at hjælpe med at flytte kontrollen fra tanken tilbage til tænkeren. Du kan læse mere om mig, og hvordan jeg arbejder her