Sådan får du gode vaner til den gode søvn 

Photo of Person Holding Alarm Clock
DEL HER

Efter mit sidste blogindlæg om søvnstadierne og hvad de hver især gør godt for, så tænkte jeg, at det også var passende at komme med nogle tips til, hvordan du kan sove bedre. 

Hvorfor er for lidt søvn et problem?

I sidste blogindlæg fortalte jeg om de forskellige søvnstadier fx den dybe søvn og REM-søvnen. Hvis du i aften går i seng to timer senere, end du plejer, men står op på samme tid, som du plejer, så mangler du ikke bare to timers søvn, du mister størstedelen af den dybe søvn. Den dybe søvn er vigtig for kroppens fysiske restitution.

Det samme gælder, hvis du står op to timer, før du plejer, men går i seng til samme tid, som du plejer. Her fratager du ikke bare din krop to timers søvn, du fratager den helt op til 60-90 % af dens REM-søvn, da denne indtræffer i slutningen af søvnen. REM-søvnen er vigtig for hjernens restitution. 

Så hvordan sikrer man at få både dyb søvn og REM-søvn? – Det korte svar er, at man sørger for at sove 7-8 timer hver nat, så kroppen når igennem søvncyklussen 4-5 gange. Så sørger kroppen selv for at få både REM-søvn og dyb søvn. 

Men hvad hvis jeg ikke kan sove?

Det er meget almindeligt at have problemer med at sove en gang imellem, og det er der heller ikke noget farligt ved, men det kan være rigtig irriterende. Og så er det selvfølgelig bedst, hvis det ikke sker alt for tit. Nedenfor kommer et par gode råd til at forebygge eller hjælpe dig igennem søvnproblemer:

  • Prøv at meditér om aftenen, det kan bare være 10 minutter med en guidet meditation du finder på youtube (husk at alle kan gøre det, man behøver ikke være god til det). 
  • Prøv at undgå skærme 1 time før sengetid. Skærmens lys arbejder nemlig imod kroppens naturlige produktion af melatonin, der er kroppens træthedshormon. Prøv i stedet at læse en bog eller lydbog, eller måske der er nogle praktiske gøremål som at stryge tøj eller lave madpakker, som du kan bruge tiden på. 
  • Prøv at holde dine sengetider ens, så du går i seng og står op på samme tid, hver dag, også gerne i weekenden, hvis du kan. 
  • Hvis du en nat ikke kan sove, så stå op i stedet for at blive liggende. Din hjerne kan nemlig komme til at associere sengen med et sted, man er vågen. Prøv i stedet at lave en kop te eller sætte dig i sofaen og læse en kedelig bog i svag belysning. 
  • Din seng skal helst kun bruges til at sove, så prøv at begrænse den tid du bruger i din seng eller soveværelse og lad fx være med at se TV eller spise i sengen.
  • Drop kaffen efter klokken 17, koffeinen er nemlig i kroppen i 4-6 timer efter du har indtaget det (afhængig af vægt, alder og forbrænding) – og husk det samme gælder mange sodavand fx er der koffein i både Pepsi Max og Coca-Cola. 
  • Prøv at droppe alkohol, hvis du har søvnproblemer. Selvom et glas vin umiddelbart gør dig træt, forværrer alkohol din søvnkvalitet, også ved små mængder. 
  • Prøv med et varmt bad inden sengetid. Det varme vand hæver kortvarigt din kropstemperatur, men når du stiger ud af badet, falder den igen. Den sænkede kropstemperatur fortæller hjernen, at det er tid til at gå i dvale. Det varme vand kan også lindre muskelsmerter og virke afstressende, hvilket kan hjælpe dig, når du skal falde i søvn. 

Sov godt! 

(husk du kan tilmelde dig mit søvnforløb, hvis de gode råd ikke virker. Søvnproblemer kan i langt de fleste tilfælde behandles uden medicin).