|

DR’s podcast ‘Faldet’ om Mads, den hjernerystede journalist 

DEL HER

Har du hørt DR’s podcast ’Faldet’ om en journalist, der har fået hjernerystelse og tager til USA for at få behandling? I forbindelse med podcasten har hjernerystelse fået en del opmærksomhed i medierne, og måske har du læst ting, hvor du kunne genkende dig selv eller en nærtstående, måske ikke. Jeg har i hvert fald fået mange spørgsmål fra mine klienter og fra mine samarbejdspartnere angående indholdet i podcasten, og jeg vil gerne beskrive mine svar her: 

”Er det godt med fokus på hjernerystelse?”

Mit svar: Ja, det er godt, især hvis det kan igangsætte handling. Der er klart behov for nogle flere samlede tilbud, hvor den hjernerystede ikke behøver koordinere sin egen behandling, og hvor de ikke selv behøver betale. Mange har heldigvis efterhånden en sundhedsforsikring, men det er forkert, at den rette behandling skal afhænge af forsikring, pengepung eller bopælskommune.

”Skal man tage til USA for at blive rask efter hjernerystelse?”

Mit svar: Behandlingen har tydeligvis virket for journalisten, Mads, i podcasten. Han beskriver, at han kan lave mange ting i sin fritid, som han ikke kunne før, men han er desværre ikke fuldt tilbage på arbejde. Ud fra beskrivelsen i podcasten, så har Mads ikke fået en behandling i USA, som vi ikke tilbyder i Danmark. Det, der er forskellen (i mine ører), er, at behandlingen er et samlet tilbud fra én klinik. Der er masser af kvalificeret hjælp i Danmark, og dygtige fagpersoner, der arbejder efter de nyeste retningslinjer. Så nej, jeg ville bruge mine penge og energi på at finde kvalificeret hjælp i Danmark.

”Mine omgivelser spørger, om jeg ikke bare skal i gang, ligesom ham i podcasten. Hvis jeg bare klør på, så går det måske over?”

Mit svar: Jeg anbefaler ikke, at man bare kører hen over symptomerne. Min erfaring med mine klienter er, at mange er så ambitiøse og mål-drevne, at hvis de kunne ’vilje’ sig ud af hjernerystelsen, så var de raske for længst. Mange klienter skal i stedet finde den rette balance mellem aktiviteter, hvor de udfordrer og genoptræner deres hjerner, og (hjerne)pauser, hvor de giver hjernen mulighed for at restituere. I forvejen føler mange klienter sig forkerte og fejlopfattede, fordi omgivelserne ikke kan se på dem, at de ikke er, som de plejer.

”Podcasten har gjort mig nervøs og bekymret for, om jeg har gjort nok, og om jeg skal have noget andet eller mere behandling”

Mit svar: Det er individuelt, hvad man har brug for. Hvis man har følgevirkninger efter 4 uger, anbefales det, at man undersøges yderligere og eventuelt får behandling hos fysioterapeut, osteopat, (neuro)psykolog eller andet. Men hvis man har de fagpersoner koblet på, og de har særlig viden om hjernerystelse, så har man gjort nok. Så er det i de fleste tilfælde bedre at fokusere sin energi på den behandling, der pågår – og så på sit liv i øvrigt. De fleste bliver heldigvis raske efter hjernerystelse, men det kan være svært at forlige sig med, hvis det tager længere tid, end man (og omgivelserne) havde regnet med.