| |

Hvad er mindfulness – og hvorfor kan det være nyttigt?

DEL HER

Mindfulness er at øve sig i at være til stede i nuet, uanset hvad der foregår i tankerne og kroppen. Mindfulness har mange lighedspunkter med meditation, men uden det spirituelle element. Det vil sige, at man kan lave mindfulness uanset ens religiøse eller spirituelle ståsted.

Når man taler om mindfulness, er det ofte selve meditationen, man mener. Altså når man sætter sig ned, sætter en YouTube video eller en app på, og lader sig guide til at være i nuet i x antal minutter. Det er muligt at øve sig i mindfulness i sine hverdagsaktiviteter, hvis man ikke kan lide at lave mindfulness. En mindfulness-praksis understøtter det på en fokuseret måde. På samme måde som at man ikke behøver lave styrketræning for at få en god løbetur, men man får måske en bedre løbetur, og kan hurtigere løbe længere eller stærkere, hvis man laver styrketræning.

Hvorfor skal man overveje mindfulness?

Først og fremmest ‘skal’ man ikke overveje mindfulness. De fleste af os har en masse ‘burde-ting’ i vores hverdag, og mange og tilbagevendende tanker om alt det, vi burde gøre. Og ofte bliver det bare brugt til at slå os selv oven i hovedet. Mindfulness behøver ikke være endnu en burde-ting for dig. Du kan overveje at prøve det af, hvis du:
– ofte oplever at du er i dine egne tanker, selvom du egentlig laver noget, du gerne ville fokusere på
– synes at det er svært at se dine tanker ude fra
– er i gang med et ACT-terapiforløb med din psykolog
– synes, at det er svært at mærke dig selv
– har brug for en hjernepause

Hvordan gør man?

Jeg anbefaler, at man starter med at forsøge at få en struktur, hvor man forsøger at lave mindfulness hver dag. Det er nemmest, hvis man finder nogle videoer eller lydfiler, hvor der er instruktion. Ellers er der stor sandsynlighed for, at man bare sidder i x antal minutter i sine egne tanker. Når der er instruktion, er der med jævne mellemrum en stemme, der hjælper dig tilbage til fokus.

Det er ikke så vigtigt, om du vælger en kropsskanning (bodyscan), fokus på vejrtrækning eller noget helt tredje. Det, vi øver os i, når vi laver mindfulness, er at opdage, når vi bliver distraherede, og derefter vender fokus tilbage. Det betyder ikke noget, om man bliver distraheret 10 eller 100 gange. Begge dele er normalt.

Så lidt som 10 minutter om dagen kan gøre en forskel. Forvent at du begynder at kunne mærke en forskel efter op til 6 uger – så du skal have lidt tålmodighed. Herefter vil du begynde at blive meget bedre til at opdage, når du er distraheret i din hverdag, og det vil blive nemmere for dig at vende tilbage til det, du egentlig gerne vil have fokus på.

Forvent ikke, at du nødvendigvis vil blive mindre distraheret i hverdagen – måske er der ingen forskel. Men idet at du opdager det hurtigere, og kan vende hurtigere tilbage, er du mere til stede i dit eget liv, og kan gøre det, der er vigtigt for dig.

Hvis du vil prøve at være mere nærværende (mindful) i dine hverdagsaktiviteter, kan du fx vælge tandbørstning, og så prøve at holde fuldt fokus mens du er i gang med det. Lade tankerne være i de 2 minutter og prøve at fokusere fuldt på oplevelsen af at børste tænder. Formålet er igen at øve sig i at opdage, når man bliver distraheret – for det vil helt sikkert ske.

Man kan ikke være ‘god til mindfulness’

For de fleste er det vigtigt, at lave mindfulness på en korrekt måde og med tiden blive ‘god til mindfulness’. Sådan havde jeg det også selv, da jeg startede med at lave mindfulness. Med tiden fandt jeg ud af, at det ikke er det, mindfulness handler om. Man kan ikke blive så ‘god til mindfulness’, at man ikke bliver distraheret længere, eller er fuldt til stede. Hverken når man sidder og laver mindfulness, eller i sin hverdag.

Mindfulness handler om at være med det, der er – også når man prøver at have fokus på vejrtrækningen, og opdager, at man er grebet af tanker. Eller når man keder sig eller er rastløs. Det betyder ikke, at man er dårlig til mindfulness. Det er den daglige (eller så ofte man kan) træning, der har betydning i det lange løb. Uanset hvor mange gange man bliver distraheret. Ved hjælp af mindfulness kan man komme mere til stede i sit eget liv.

Du er velkommen til at afprøve mindfulness her.